Dziś proponuję, przygotowanie kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym. Robię, tę potrawę, wtedy, kiedy wcześniej pieczemy kurczaki, i zostaje nam trochę na drugi dzień. Jak wiemy, ponowne podgrzanie w piekarniku, powoduje, że kurczak traci swoją soczystość, staje się po prostu "suchy". Dlatego bardzo dobrym pomysłem jest, duszenie w sosach, my przygotowujemy najczęściej właśnie w sosie śmietanowo-koperkowym.
Składniki:
* kurczak pieczony (kawałki kurczaka, np. piersi, np. z postu: "kurczak pieczony"
* śmietana (250 ml)
* por (połowa nie dużej sztuki)
* koperek (pęczek)
* czosnek (3-4 ząbki)
* pieprz
* sól
* olej (najlepszy jest tłuszcz, który mamy z pieczenia kurczaka w piekarniku)
* chilli (aby sos, ze względu na śmietanę, nie był zbyt łagodny w smaku, warto zaakcentować go odrobiną chilli)
* woda (1/3 szklanki)
* sos sojowy (1 łyżka)
Wykonanie:
W rondlu, na tłuszczu uzyskanym z pieczenia kurczaka w piekarniku, dusimy drobno pokrojony w talarki por, czosnek i chilli. Wkładamy kawałki pieczonego kurczaka, i podlewamy wodą. Dusimy ok, 10 minut. Zlewamy z rondla część sosu do miseczki i dodajemy śmietanę (dzięki czemu unikniemy "zważenia" się śmietany), mieszamy dokładnie i ponownie wlewamy do rondla, wrzucamy pokrojony drobno koperek, dodajemy sos sojowy. Sól i pieprz według uznania, ponieważ pamiętajmy, że wykorzystany tłuszcz z pieczenia kurczaka, i sam kurczak są już aromatyczne. Dusimy pod kryciem, na małym ogniu, ok. 20 minut. Danie gotowe. Kurczaka, podajemy z ryżem i zieloną fasolką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz