Kurczaki pieczone, zawsze są dobre, nie zależnie z jakimi przyprawami je zrobimy, wystarczy dodać soli, pieprzu i papryki czerwonej, aby mieć udaną potrawę. Robimy kurczaki pieczone na różne sposoby, ale jednym z najbardziej ulubionych przepisów jest przygotowanie go, ze świeżą bazylią. Potrawa prosta w przygotowaniu i smaczna. Najczęściej jemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką ugotowaną na parze.
Składniki:
* kurczak (1 sztuka, my zazwyczaj robimy od razu dwa, aby na następny dzień zrobić drugiego kurczaka w sosie śmietanowym)
* świeża bazylia
* czosnek (kilka ząbków)
* imbir (mały obrany kawałek)
* cytryna (1 sztuka, sparzyć we wrzątku)
* chilli (kilka paseczków papryczki)
* sól
* pieprz
* oliwa z oliwek (100 ml)
Wykonanie:
W moździerzu, ucieramy pieprz, dodajemy sól, pokrojony czosnek, chilli, startą skórkę cytryny, dodajemy świeże listki bazylii, całość ucieramy, dolewamy oliwy z oliwek.
Uzyskaną z utarcia w moździerzu składników, masę, wsuwamy pod skórę kurczaka. Cała sztuka polega na tym aby umiejętnie włożyć palce pod skórę kurczaka i nie rozrywając jej całej, rozprowadzić masę na całej powierzchni mięsa. Zarówno na podudziu jak i na piersiach. Dzięki czemu kurczak, będzie bardzo aromatyczny i soczysty. Na koniec, skórę kurczaka również nacieramy masą i kładziemy na blachę wyłożoną folią aluminiową skropioną olejem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) 1,5 godziny, odwracając kurczaka w trakcie pieczenia na drugą stronę. Pod koniec pieczenia (10 minut) smarujemy wodą z solą, dzięki czemu skórka będzie chrupka. Możemy dołożyć w trakcie pieczenia kurczaka, gotowane ziemniaki, i również je upiec. Ja zawsze gotuję w mundurkach, a później obrane piekę w aromatycznym oleju, który wytrąca się w trakcie pieczenia kurczaka. Ziemniaki posypujemy ziołami (np. rozmaryn lub czomber).
Smacznego.
Całe wieki nie jadłam takiego kurczaka! :)
OdpowiedzUsuńCzas najwyższy, gorąco zachęcam do przygotowania. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń