Tyle się poprzednio rozpisywałem o wspaniałych smakach kuchni polskiej (kotlety mielone), a w ubiegłą niedzielę zrobiliśmy .... potrawę azjatycką. Cóż, córka miała ochotę na "chińszczyznę" więc, była "chińszczyzna"
Do tej potrawy wykorzystaliśmy mięso kurczaka, ale sądzę, że wieprzowina byłaby równie dobra. Co do nazwy, jak zwykle był dylemat, stanęło na nazwie jaką podałem w tytule "posta".
Składniki:
* ryż (dwie szklanki)
* makaron ryżowy (opcjonalnie, zamiast ryżu, dzieci wolą makaron)
* kurczak (dwie piersi, ok. 1 kg)
* zestaw warzyw do potraw chińskich (gotowa mrożonka, warto kupić nie co droższą, wtedy na pewno będą kiełki bambusa, grzybki mun, fasolka mung i inne, a nie tylko na przykład poszatkowana marchew i por). Oczywiście lepiej byłoby samemu przygotować zestaw ze świeżych warzyw, ale z tym bywa trudniej. Trzeba by kupić składniki w specjalistycznym sklepie etc. Prawda jest taka, że trochę idzie się na łatwiznę, trudno.
* olej
Ciasto:
* mąka pszenna (10 dkg)
* jajko (2 sztuki)
* woda letnia (ok. 1/3 szklanki)
* sól (do 1 łyżki)
Sos:
* wywar warzywny (bulion) dwie szklanki
* mąka ziemniaczana (4 łyżki)
* sos sojowy (cztery łyżki)
* ocet ryżowy (cztery łyżki)
* miód pszczeli (cztery łyżki)
* chilli (odrobina poszatkowanej papryczki)
* czosnek (4 ząbki)
Dodatkowo, opcjonalnie można część kurczaka pokroić w kostkę i zrobić w przyprawie "pięć smaków". Składniki przyprawy: pieprz, kmin, goździki, cynamon, koper włoski. Proporcje ok. 1:1 wszystkie składniki, ja taką robiłem, albo gotowa przyprawa, ale wtedy mamy glutaminian sodu i inne "smaki".
Przygotowanie:
Ryż:
Oczywiście jak zawsze, nie zależnie od tego jaki przepis zastosujemy, musimy dokładnie wypłukać ryż, najlepiej kilka razy i odsączyć na durszlaku. Zalewamy ryż w garnku, czterema szklankami wrzącej wody i gotujemy bez przykrycia, aż do odparowania wody. Następnie robimy otwory w ryżu, trzonkiem łyżki drewnianej i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez jakieś 15-20 minut. Ryż jest gotowy, odpowiednio miękki i sypki.
Sos:
Mieszamy mąkę ziemniaczaną z bulionem, miodem, sosem sojowym, octem ryżowym, drobno pokrojoną papryczką chilli, zmiażdżonym czosnkiem (osobiście siekam i rozgniatam nożem, posypując w trakcie solą). Całość gotujemy na małym ogniu, aby sos odpowiednio zgęstniał.
Ciasto:
Ciasto przygotowujemy, mieszając mąkę pszenną z jajkiem i solą, dodając ewentualnie nie co letniej wody, musimy uzyskać efekt gęstego ale jednocześnie płynnego ciasta.
Pokrojone w paski mięso kurczaka, zamoczone w cieście, smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju na złoty kolor. Zestaw warzyw, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy, po czym dusimy ok. 10 - 12 minut pod przykryciem.
Całość dla podtrzymania temperatury potrawy przed podaniem trzymam w woku, na małym ogniu. Jak widać przygotowałem, również opcję kurczaka w "pięciu smakach" Jeżeli podaję makaron ryżowy do mięsa, wtedy na woku osobno mieszam wcześniej wyjęty z wrzątku makaron (ok 3-5 minut) z warzywami, już na patelni podlewając sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz