wtorek, 26 lutego 2013

spagetti z mięsnymi kulkami

      Tak jak pisałem, w przepisie na kotlety mielone, robiąc kotlety zawsze przygotowuję więcej mięsa, aby zrobić dodatkowe kulki, które później wykorzystuję do potrawy w sosie pomidorowym z makaronem typu spagetti. Prosta i smaczna potrawa. Zwłaszcza dzieci ją lubią.
      Tym razem zamieszczam tylko zdjęcie gotowej potrawy.
Składniki:
* mięso (tak jak w poście "kotlety mielone")
* makaron typu spagetti, choć można zrobić też z makaronem typu "tagliatelle" (500g)
* pomidory krojone (1 puszka - 400 g)
* przecier pomidorowy ( 1 kartonik - 500 g)
* przecier pomidorowy (30 %) - 3 łyżki
* oregano
* czosnek (kilka ząbków)
* cebula
* pieprz
* sól
* chilli (3-4 drobne ucięte kawałki z papryczki)
* ocet balsamiczny (1 łyżka)
* miód (1 łyżka)
* cytryna
* oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i chilli, uważamy aby nie przypalić czosnku. Dolewamy krojone pomidory, przecier pomidorowy, dodajemy miód, przyprawy. Całość chwilę dusimy. Wszystko miksujemy blendrem. Sos gotowy. Wrzucamy kulki mięsne do sosu, i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Przygotowanie makaronu, zgodnie z opisem producenta, ja zawsze gotuję na wyczucie, wolę uzyskać efekt al dente. Kiedy mamy gotowy makaron, nie przepłukujemy, tylko do odcedzonego gorącego makaronu dodajemy sos. Całość podrzucamy kilkakrotnie w garnku, aby sos związał się z makaronem. Możemy wcześniej odlać nie co sosu, aby później polać już gotowy makaron. Na gotową potrawę ścieramy długo dojrzewający twardy ser typu "parmezan", możemy dodać trochę natki pietruszki.
   


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz