Przygotowanie ciasta:
Przygotowując ciasto, robię nie co więcej tak aby starczyło na dwie duże pizze (blacha piekarnika) oraz dodatkowo na cztery pierogi Calzone (zamrażam). Robię tak ponieważ, na samo Calzone, nie zawsze chce się poświęcić tyle czasu. Piszę o tym ponieważ, poniższe proporcje składników dają dużą ilość ciasta, ale pamiętajmy, że można zamrozić to co nam zostało, i następnym razem przyspieszyć przygotowania.
* mąka 1,5 kg (korzystamy z mąki pszennej, kupowanej w młynie, może dlatego ciasto tak dobrze się wyrabia, w sprzedaży oferuje się mąkę dedykowaną do pizzy, osobiście nie próbowałem, więc trudno jest mi ocenić, czy z takiej mąki lepiej wyrabia się ciasto)
* drożdże piekarnicze (10 dkg)
* woda (letnia, 2,5 szklanki)
* sól
dla łatwości dokonania wyboru ile indywidualnie potrzeba przygotować ciasta, podaje poniżej proporcje na uzyskanie placka pizzy o średnicy 30 cm, i grubości 1 cm.
* mąka 30 dkg
* drożdże 2 dkg
* woda (ok. pół szklanki letniej wody)
*sól
Mąkę przesiewamy przez sitko, dzięki czemu trochę ją "napowietrzamy". W miseczce, w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, które dodajemy do mąki, sypiemy sól i zaczynamy wyrabiać mąkę. Ja najpierw wyrabiam ciasto wstępnie w misce, pamiętajmy o posypywaniu brzegów miski mąką, co zapobiega przyleganiu ciasta. Następnie przekładamy, ciasto na deskę i wyrabiamy, aż do uzyskania elastycznej struktury, cały czas posypujemy deskę i ciasto niewielką ilością mąki . Oczywiście nie ugniatam ciasta jedną ręką, ale jakoś musiałem zrobić zdjęcie.
Ponownie wkładamy wyrobione ciasto do miski (obsypana mąką), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Najlepiej w ciepłym miejscu, ja stawiam przy kominku.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie przez kilka minut.
Następnie dzielimy ciasto na trzy równe części...
Wałkujemy placek grubości ok. 1 centymetra, wykładamy na nasmarowaną oliwą blachę piekarnika. Pamiętajmy o przycinaniu do równości wystających brzegów ciasta.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kolejne 30 minut.
składniki:
sos:
* pomidory krojone (1 puszka - 400 g)
* przecier pomidorowy (30 %) - 3 łyżki
* oregano
* czosnek (kilka ząbków)
* cebula (połowa)
* pieprz
* sól
* chilli (3-4 drobne ucięte kawałki z papryczki)
* cytryna
* oliwa z oliwek
składniki:
pizza nr 1
* kawałki tuńczyka w sosie własnym (1 mała puszka)
* ser feta (125 g)
* ser lazur złocisty (100 g)
* ser lazur blue (100 g)
* oliwki
* kapary
* cebula (kroimy na bardzo cienkie "półtalarki")
* ser żółty (edamski) 250 g
pizza nr 2
* salami (3 plastry)
* chorizo (3 plastry)
* kindziuk (3 plastry)
* szynka (3 plastry)
dobór wędlin jest dowolny, wszystko zależy od waszych upodobań.
* cebula (j/w)
* ser żółty (edamski) 250 g
Przygotowanie sosu:
W rondlu na rozgrzaną oliwę z oliwek, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, odrobinę papryczki chilli, podsmażamy chwilę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby zapobiec przypaleniu się czosnku. Dodajemy świeżo starty pieprz, sól, zalewamy pomidorami i chwilę dusimy na małym ogniu, następnie uzupełniamy o pastę pomidorową. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Na koniec oregano. Sos gotowy.
Smarujemy dokładnie ciasto sosem, posypujemy tartym serem, rozkładamy na całej powierzchni wybrane składniki. Skraplamy oliwą z oliwek
Możemy zrobić dodatkowo sos czosnkowy: Jogurt naturalny (150 g), dwie łyżki majonezu, zmiażdżony czosnek, trochę soku cytryny, świeży pieprz, odrobina sosu sojowego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz