Składniki:
* pałki kurczaka
* ryż
* imbir
* łyżka miodu
* dwie łyżki sosu sojowego
* łyżeczka octu balsamicznego
* czosnek (co najmniej 3-4 ząbki)
* połowa cytryny
* puszka krojonych pomidorów
* papryka w proszku (chilli)
* cebula
* pieprz
Przygotowania zaczynamy od zrobienia marynaty. Zazwyczaj trzymam kurczaka w przygotowanej marynacie, w lodówce przez co najmniej dwie godziny, ale z uwagi, na to, że nie miałem czasu i musiałem szybko zrobić obiad, tym razem poprzestałem jedynie na dokładnym wymieszaniu pałek w misce z marynatą.
Marynatę przygotowujemy mieszając sos sojowy z octem balsamicznym, zmiażdżonym czosnkiem, miodem i szczyptom chilli w proszku, możemy dodać odrobinę soli, choć ja ze względu na użycie sosu sojowego, raczej uważam z ilością soli. Następnie dodajemy obrany i poszatkowany na bardzo drobno imbir. Osobiście dodaję, bardzo dużo imbiru, bo uwielbiam połączenie jego smaku z miodem i octem balsamicznym. Na koniec wciskamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, i wkładamy do miski, pałki kurczaka. Dla uzyskania większej intensywności smaku, można w trakcie mieszania w marynacie, po nakłuwać pałki, marynata przeniknie głębiej w mięso.
Opiekamy pałki, na rozgrzanym oleju, na patelni, tak aby się trochę zarumieniły i następnie przekładamy do rondla, w którym przez chwilę wcześniej poddusiliśmy drobno posiekaną cebulę. Zalewamy krojonymi pomidorami. Dusimy na małym ogniu, ok. 40 minut, należy sprawdzić, czy w trakcie duszenia, nie należy podlać nieco wody. Ryż zrobiony klasycznie z wody, więc nie będę się rozpisywał.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz