Dlaczego chilli, bo pobudza apetyt, wyostrza smaki i ku rozpaczy mojej żony i dzieci staram się dodawać papryczki do każdej potrawy. Dlaczego czekolada, bo poprawia nastrój, i wszyscy ją bardzo lubimy. Dlaczego mięta, bo fajnie jest latem wyjść do ogrodu, zerwać świeżą miętę i zrobić sobie i żonie zimnego drinka, a dzieciom cytrynową lemoniadę.
środa, 14 sierpnia 2013
clasic z grilla - grillowane skrzydełka
Dziś kolejny "clasic" wakacyjny - grillowane skrzydełka, szybko, prosto i smacznie.
Składniki:
* mięso: skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna, w zależności od tego ilu mamy chętnych do rozkoszowania się tą znakomitą "ogrodową" potrawą. Tym razem wzięliśmy 1,5 kg i na taką ilość podaję poniżej składniki do marynaty.
* sos sojowy (1/3 szklanki)
* oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
* miód (4-5 łyżki)
* ocet balsamiczny (2 łyżki)
* cytryna
* czosnek (1 główka)
* papryczka chilli
* pieprz, sól
Wykonanie:
Przygotowanie marynaty:
Do miski wlewamy kolejno sos sojowy, oliwę, ocet balsamiczny, dodajemy miód i drobno pokrojoną papryczkę (sami decydujemy ile) oraz czosnek (najlepiej posiekany) na koniec sok z cytryny.
Do tak przygotowanej marynaty przekładamy osuszone na ręczniku papierowym skrzydełka.
Wkładamy do lodówki (min. 2 godz)
Dla poprawienia smaku skrzydełek, stosuję prostą metodę, w trakcie marynowania mięsa, co jakiś czas nakłuwam skrzydełka nożem, i mieszam w marynacie. Dzięki czemu, mięso "wchłania" smaki marynaty.
Grillujemy. Oczywiście jak zawsze z grillem, każdy ma pewnie swój wypróbowany sposób, aby mięso było wypieczone, ale i przy tym co chyba jest najważniejsze soczyste. Moja metoda, unikać ognia, lepiej nie co dłużej, ale na żarzącym się drewnie niż spalić mięso na szalejących płomieniach ognia. Zwłaszcza, że na naszych skrzydełkach jest miód, i mogą za szybko się "skarmelizować". W trakcie grillowania, polewam skrzydełka resztką marynaty.
Skrzydełka podajemy z pieczonymi ziemniakami (z dodatkiem świeżego rozmarynu) oraz mizerią.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz