środa, 14 sierpnia 2013

clasic z grilla - grillowane skrzydełka


           Dziś kolejny "clasic" wakacyjny - grillowane skrzydełka, szybko, prosto i smacznie.

Składniki:

* mięso: skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna, w zależności od tego ilu mamy chętnych do rozkoszowania się tą znakomitą "ogrodową" potrawą. Tym razem wzięliśmy 1,5 kg i na taką ilość podaję poniżej składniki do marynaty.
* sos sojowy (1/3 szklanki)
* oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
* miód (4-5 łyżki)
* ocet balsamiczny (2 łyżki)
* cytryna
* czosnek (1 główka)
* papryczka chilli
* pieprz, sól

Wykonanie:

Przygotowanie marynaty:

Do miski wlewamy kolejno sos sojowy, oliwę, ocet balsamiczny, dodajemy miód i drobno pokrojoną papryczkę (sami decydujemy ile) oraz czosnek (najlepiej posiekany) na koniec sok z cytryny.
Do tak przygotowanej marynaty przekładamy osuszone na ręczniku papierowym skrzydełka.
Wkładamy do lodówki (min. 2 godz)







Dla poprawienia smaku skrzydełek, stosuję prostą metodę, w trakcie marynowania mięsa, co jakiś czas nakłuwam skrzydełka nożem, i mieszam w marynacie. Dzięki czemu, mięso "wchłania" smaki marynaty.






Grillujemy. Oczywiście jak zawsze z grillem, każdy ma pewnie swój wypróbowany sposób, aby mięso było wypieczone, ale i przy tym co chyba jest najważniejsze soczyste. Moja metoda, unikać ognia, lepiej nie co dłużej, ale na żarzącym się drewnie niż spalić mięso na szalejących płomieniach ognia. Zwłaszcza, że na naszych skrzydełkach jest miód, i mogą za szybko się "skarmelizować". W trakcie grillowania, polewam skrzydełka resztką marynaty.




Skrzydełka podajemy z pieczonymi ziemniakami (z dodatkiem świeżego rozmarynu) oraz mizerią.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz