środa, 27 lutego 2013

Wątróbka drobiowa pieczona z jabłkami

        Dziś, wątróbka drobiowa. Potrawa prosta w przygotowaniu, smaczna i co ważne nie droga.  A przy tym bardzo zdrowa, wątroba zawiera bardzo dużo tak potrzebnego dla naszych organizmów - żelaza. Zwłaszcza dzieci powinny jeść dużo wątróbki. Można przygotowywać ją na bardzo wiele sposobów, jest równie dobra obsmażona na patelni jak i pieczona w piekarniku. Ja zrobiłem pieczoną w piekarniku z dodatkiem jabłek z dużą ilością ulubionego majeranku.


Składniki: ( na cztery porcje)
 * wątróbka drobiowa  (1,3 kg)
* mąka ( 1szklanka)
* mleko (1 szklanka)
* jabłko (1-2 sztuki, ja dodaję o smaku słodko-kwaśnym)
* cebula ( 1 sztuka)
* majeranek (2-3 łyżki, indywidualne podejście)
* czosnek (1-2 ząbki)
* chilli (do indywidualnej oceny, czy w ogóle wykorzystać, ja odrobinę dodaję)
* pieprz
* sól
* olej
* masło
 Wykonanie:
Wypłukaną, pozbawioną błonek i przyrostów, pokrojoną w duże paski wątróbkę, moczymy w mleku co najmniej 2 godziny. Spotkałem się z opinią, że nie którzy moczą tylko wątrobę wieprzową, natomiast drobiową nie, ja osobiście, zawsze moczę wątróbki drobiowe. Cóż indywidualna ocena. Równie umowne jest to, czy posypujemy pieprzem przed pieczeniem czy dopiero później. Należy tylko zawsze pamiętać, aby przed smażeniem nie posypywać solą, bo zrobi się nam twarda.
Następnie, musimy opruszyć wątróbkę w mące, najlepiej, w miseczce mieszając w mące kawałki wątróbki widelcem. Podpiekamy na głębokim tłuszczu, z każdej ze stron, do zarumienienia i przekładamy na durszlak do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować cebulę, czosnek i jabłka. Jabłka oczywiście obieramy, kroimy w ósemki, cebulę kroimy w półtalarki. Aby uzyskać intensywniejszy aromat jabłek, możemy je przed pieczeniem, podsmażyć na maśle, podobnie cebulę i czosnek. Podsmażone kawałki wątróbki przekładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowane od wewnątrz masłem), posypujemy majerankiem, solą, pieprzem,  dodajemy przygotowaną cebulą i jabłka. Pieczemy przykryte folią aluminiową w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) ok. 25- 30 minut. W trakcie pieczenia, jeżeli chcemy uzyskać nie co sosu, możemy podlać wodą. Gotowe.
Podajemy z ziemniakami z wody (najlepiej "tłuczone" z odrobiną masła i mleka. Posypane koperkiem.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Widze same smakołyki:) mamy podobne gusta kulinarne:)również przygotowuje wątróbkę z jabłkami,i przed usmażeniem delikatnie ja rozbijam i posypuje szczypta cukru:)

    OdpowiedzUsuń