czwartek, 21 lutego 2013

zupa krem z dyni

            Dziś propozycja zupy, która na obecną aurę jest wyśmienita. Rozgrzewa i dodaje energii, a przy tym stosunkowo szybko się ją przygotowuje.

      
            składniki:
* dynia 2 kg
* jabłka (2 duże sztuki) lub domowa konfitura jabłkowo-dyniowa (my taką robimy)
* cebula (1 sztuka)
* 0,5 l bulionu warzywnego
* imbir
* czosnek (kilka ząbków)
* chilli (według własnego uznania)
* gwiazdki anyżu (1-2 sztuki)
* ziarna kminku
* gałka muszkatołowa
* goździki (3-4 sztuki)
* pieprz
* cynamon
* żółty ser
* cytryna
* kromki chleba

 Przygotowanie zupy:
       W rondlu na oliwie z oliwek, dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek. Następnie wkładamy pokrojoną w kostki dynię oraz pokrojone w kostkę jabłka (można przetrzeć jabłka na tarce) podlewając stopniowo bulionem. Ewentualnie tak jak pisałem wyżej, zamiast jabłek dodajemy konfiturę jabłkowo-dyniową. Dusimy na małym ogniu, co jakiś czas dolewając bulion.
       Kiedy dynia dusi się w rondlu, możemy zająć się przygotowaniem przyprawy.
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wrzucamy gwiazdki anyżu, ziarna kminku, kawałek gałki muszkatołowej, pieprz i goździki. Mieszamy intensywnie drewnianą łyżką. Opiekamy ok. 2-3 minut.
Całość ucieramy w moździerzu, do tego ścieramy na drobnej tarce opieczoną gałkę muszkatołową. Dodajemy cynamon i chilli. Przyprawa do zupy dyniowej gotowa.
       Kiedy dynia rozgotuje się, miksujemy ją w rondlu blenderem, dodajemy przyprawy i wyciskamy trochę soku z cytryny.  Zupę podajemy z opieczoną w tosterze grzanką i posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz