środa, 20 lutego 2013

kurczak maharadży

     Jeżeli chodzi o wymyślanie nazw dla naszych potraw, to w wypadku niniejszej propozycji, chyba stanęliśmy na wysokości zadania. W potrawie jest tyle ciekawych składników i przypraw, że nazwa nie mogła być inna.
Składniki:
* kilka pałek kurczaka (dla naszej czteroosobowej rodziny do 12 sztuk)
* ryż (0,5 kg)
* wywar warzywny (1-1,5 szklanki)
* cebula dymka
* cytryna (połowa)
* czosnek
* imbir
* papryczka chilli
* orzechy nerkowca (5-10 dkg)
* orzechy pistacjowe (5-10 dkg)
* rodzynki (10 dkg)
* płatki migdałów (10 dkg)
* orzeszki ziemne nie solone (5-10 dkg)
* gwiazdki anyżu ( 2 sztuki)
* goździki (ok 5-6 sztuk)
* cynamon (pół łyżeczki)
* czerwona papryka ostra (pół łyżeczki)
* ziarenka kminku
* gałka muszkatołowa 
* ziarna pieprzu
* kurkuma (dwie łyżki)
* jogurt naturalny (300 g)
* mleczko kokosowe (puszka - 250 g)
* masło (dwie łyżki)
* oliwa z oliwek
* olej
* ananas w zalewie (kostka - pół puszki)

      Przygotowanie kurczaka:
      Przygotowania zaczynamy od umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym pałek kurczaka. Posypane solą pałki, obsmażamy na rozgrzanym oleju, do uzyskania zarumienienia się skórki.
Przekładamy do rondla w którym wcześniej na oliwie z oliwek, poddusiliśmy posiekany czosnek, odrobinę posiekanej papryczki chilli i pokrojoną w drobną kostkę dymkę, dolewamy wywar warzywny i dusimy pod przykryciem  na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, i zlewamy wywar z rondla do osobnej miseczki, do której z kolei dolewamy jogurt i mleczko kokosowe mieszamy i ponownie całość wlewamy w rondla. Dzięki temu, jogurt nam się nie "zważy".
     W tym czasie, możemy zająć się przygotowaniem dodatków i przypraw. Na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu, wrzucamy  kolejno orzeszki ziemne, nerkowce, pistacje, i na koniec płatki migdałów. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub podrzucamy na patelni, już jak kto woli. Kończymy opiekanie, kiedy płatki migdałów lekko się zarumienią. Wrzucamy całość do potrawy. Dodajemy rodzynki, i starty imbir.
    Ponownie  rozgrzewamy patelnię, i tym razem również bez tłuszczu,  wrzucamy przyprawy, gwiazdki anyżu, ziarenka kminku, ziarna pieprzu, goździki, całość chwilę opiekamy, mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy do moździerza i ucieramy. Przesypujemy do potrawy,  dosypujemy kurkumę, cynamon, gałkę i czerwoną paprykę. Wrzucamy kostki ananasa, dodajemy nie co soku z cytryny. Całość potrawy dusimy na małym ogniu ok. 30 minut (w zależności od wielkości pałek kurczak, najlepiej w trakcie duszenia sprawdzić miękkość mięsa).

       Przygotowanie ryżu.
       Z uwagi na to, że sama potrawa jest dość oryginalna, choćby z powodu, dużej ilości użytych przypraw i dodatków, przygotowanie ryżu, również można uznać za wyzwanie. Proponuję  zrobienie ryżu w oparciu o indyjski przepis (Namkin chawal). Namoczony ryż (ok.15 minut) i starannie opłukany, podsmażamy na rozgrzanym maśle,w rondlu,  mieszając drewnianą łyżką. Zalewamy czterema szklankami wrzącej osolonej wody (0,8 l) i zagotowujemy na dużym ogniu. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przykryty ok. 30 minut (temperatura piekarnika 150 stopni C). Jeżeli nie chcemy, aż tak bardzo angażować się w zrobienie ryżu, możemy klasycznie zrobić po prostu ryż jaśminowy z wody (proporcje 2:1).

  
         Na koniec dodam, że miałem pewne obawy, czy uda się uzyskać efekt zrównoważenia smaku przy wykorzystaniu takiej ilości dodatków. Efekt końcowy bardzo nas mile zaskoczył, zwłaszcza  intensywność mieszanki przypraw jakie uzyskaliśmy dzięki opiekaniu na patelni, ale również "harmonia" tych przypraw. Niestety w Indiach nie byliśmy, więc nie możemy porównać smaków, ale pozostaje naiwnie wierzyć, że gdzieś tam odrobinę zbliżyliśmy do magicznych aromatów kuchni indyjskiej.
   
  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz