poniedziałek, 25 lutego 2013

Calzone z pieczarkami, brokułami i serem feta

           Chyba jednak, faktycznie prowadzenie bloga kulinarnego, wymaga od nas poświecenia większej ilości czasu, zwłaszcza jak chce się jeszcze zamieszczać fotografie. Znów zrobiły się zaległości, w zamieszczaniu wpisów. Założyłem, że, będę robił proste fotografie, najzwyklejszym aparatem (jeden z najprostrzych modeli kompaktowych) nie mówiąc już o ustawianiu dodatkowego światła (jeżeli nie można wykorzystać naturalnego), a mimo to jak na razie nie daję rady co dziennie wrzucać posty. Zresztą, nadal nie wiem, czy ktokolwiek tutaj zagląda, więc póki co nie mam chyba co się przejmować. Tak więc dziś kolejno zamieszczam, potrawy jakie realizowałem w ubiegłym tygodniu. Zaczynam do Calzone, które podobnie jak pizze można właściwie dowolnie sobie - zgodnie z własnymi upodobaniami - "konfigurować".  Ja przygotowałem, faszerowaną ulubionym serem feta z brokułami i pieczarkami.

   Składniki:
     składniki na ciasto zgodnie z przepisem zamieszczonym w poście: "pizze"
     składniki na sos pomidorowy podane w poście: "pizze"
* pieczarki (0,5 kg)
* ser feta (125 g)
* brokuły (jedna sztuka) mogą być mrożone, osobiście wolę świeże.
* natka pietruszki
* ser żółty (30 dkg)
* masło (1/3 kostki)
* oliwki
* kapary
* czosnek
* cebula
* oliwa z oliwek
* pieprz
* sól
 Wykonanie:
     Wyrobione ciasto (zgodnie z przepisem w poście "pizze") dzielimy na kawałki, z których formujemy (wałkujemy) placek (o średnicy 12-15 cm.). Smarujemy sosem pomidorowym, i nakładamy farsz.
     Przygotowanie farszu. Pokrojone w kostkę pieczarki i ugotowany na parze (pokrojony) brokuł, wrzucamy do rondla w którym wcześniej dusiliśmy na maśle czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Dusimy, dodając sól i pieprz. Gotowe. Kiedy mamy już nałożony farsz, kładziemy kostki sera feta, oliwki, kapary, posypujemy startym serem i na koniec natka pietruszki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
      Składamy na połowę, i zagniatamy ciasto na krawędzi pieroga, próbując uzyskać efekt zakładek.
Pieczenie. Przed włożeniem do piekarnika skrapiamy pieróg oliwą z oliwek.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 190 stopni C, pierogi pieczemy ok. 40 minut. Ciasto musi się zarumienić.
Smacznego.


      


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz