poniedziałek, 3 lutego 2014

Nasze domowe przysmaki czyli klasyczne pierogi z mięsem.


     I znów pierogi. Ale czy w tym coś złego? ostatnimi czasy coraz częściej serwuję klasyczne potrawy wyniesione z rodzinnego domu. Pierogi, temat rzeka, tyleż przepisów co rodzimych kucharzy. Zapewne każdy z nas,  przynajmniej raz robił pierogi. Nie wiem, czy się ze mną zgodzą inni, ale moim skromnym zdaniem cała sztuka udanych pierogów sprowadza się do dobrego przepisu na ciasto. Rzecz jasna to czym wypełnimy pierogi, jest oczywiście istotne, ale z tym raczej nie mamy kłopotu, zawsze to tylko kwestia upodobań smakowych. Natomiast jeżeli nie uda się nam ciasto, z pierogów nic nie będzie. Robiłem pierogi według różnych przepisów (zamieszczałem na blogu, choćby empanadas), ale przepis na samo ciasto, wypracowałem bardzo prosty, i ilekroć robię pierogi, zawsze z niego korzystam. Tym razem też się ciasto udało.
        Pierogi z mięsem.

Składniki:

ciasto:
* mąka pszenna (700 - 800 g)
* masło (50 g)
* olej (2- 3 łyżki)
* ciepła woda (150-200 ml)
* sól (łyżka)

farsz: 
* mięso (łopatka) 1,5 kg
* marchew (2 - 3 sztuki w zależności od wielkości)
* pietruszka ( 1 - 2 sztuki w zależności od wielkości)
* cebula (1 duża sztuka)
* czosnek (4-5 duże ząbki)
* natka pietruszki
* przyprawy (indywidualnie) zachęcam do spróbowania takiego pomysłu (mieszanka):
- cząber
- oregano
- lubczyk
- sól
- pieprz

Wykonanie:

ciasto:





Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól










       Dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę masło i dolewamy część ciepłej wody. Zacieramy ciasto. Dodajemy olej i pozostałą cześć wody. Ilość wody podaję orientacyjnie, ponieważ stopniowo wyrabiając ciasto oceniamy jego elastyczność. 







     Dzięki wykorzystaniu masła i oleju ciasto jest bardzo elastyczne. 










Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione.











   Czas na rozwałkowanie. Pamiętajmy o podsypywaniu ciasta mąką w trakcie wałkowania.










     Wykrawamy placki wielkości 10-12 cm, dobre do tego celu są na przykład szklane pucharki na desery czy inne miseczki, to już indywidualna sprawa. Ważne, aby pamiętać, ze przed kolejnym wykrawaniu w cieście, na chwilę włożyć naczynie którym wykrawamy do mąki. Dzięki czemu zapobiegnie to przyleganiu ciasta do naczynia.




Farsz:


    Bardzo drobno pokrojone w słupki lub kostkę marchewki i pietruszkę gotujemy na parze. Poprzednio dusiłem na maśle, ale tym razem dla odmiany zrobiłem inaczej.
    Mięso mielimy w maszynce, i dusimy na oleju w rondlu dodając trochę soli i pieprzu.
    Osobno dusimy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek do zeszklenia.






          


       Uduszone mięso i zeszkliwioną cebulę z czosnkiem, ponownie "przepuszczamy" przez maszynkę (najmniejsze oczka). 












     Przygotowujemy farsz. Mieszamy zmielone mięso z warzywami, natką pietruszki, dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy.








    

      Na przygotowane placki nakładamy farsz, (jedna porcja odpowiada mniej więcej wielkością jednej dużej łyżce).









        Metod "zamykania" pierogów, jest wiele, ta z wykorzystaniem widelczyka jest chyba bardzo prosta. Polecam.












     Pierogi smażymy na głębokim tłuszczu. Możemy gotować w osolonej wodzie (córka wolała taką opcję), wtedy musimy pamiętać, aby w trakcie gotowania -właściwie zaraz po włożeniu do wrzącej wody- lekko zamieszać drewnianą łyżką gotowane pierogi, aby w ten sposób zapobiec ich przyleganiu do dna garnka. Gotujemy około 10-12 minut, aż wypłyną na powierzchnię.







Smacznego.

4 komentarze:

  1. Zgadzam się, dobry przepis na ciasto to podstawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, że pytam, a Ty jaki masz wypróbowany przepis na ciasto pierogowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi :-) uwielbiam :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, z pewnością wypróbuję. A ja zapraszam do siebie na tartę bezowo-porzeczkową. :-) www.kawiarniaalicji.blog.pl/2014/09/20/tarta-bezowo-porzeczkowa/

    OdpowiedzUsuń