wtorek, 5 listopada 2013

empanadas - chilijskie pierożki z chilli

     



          Pierogi.  Pewnie tak jak większość z Was, My również, bardzo lubimy pierogi, i to w każdej możliwej postaci, na szczęście jest tyle różnorodnych przepisów na przygotowanie pierogów, że praktycznie za każdym razem można zrobić coś innego. Tym razem padło na pierożki rodem z Chile, czyli empanadas. Już sama nazwa tej potrawy, wzbudza zainteresowanie swoją egzotyką i choćby z tego powodu postanowiłem je zrobić, choć tak na prawdę to chodziło, o fakt, że bezkarnie mogłem użyć moje ulubione papryczki chili. Empanadas chyba wyszły niezłe, zważywszy, że wszystko zniknęło w krótkim czasie, oczywiście nie mieliśmy okazji jeść oryginalnych pierożków w samym Chile, ale mam nadzieję, że choć trochę zbliżyłem się do oryginału. Sos salsa był świetnym dopełnieniem smaku pierożków.

Składniki na pierożki:
Ciasto:
* mąka - 500 g
* proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
* jajka - 2 sztuki
* mleko - 4 łyżki
* masło - 200 g
* sól - szczypta
Farsz:
* piersi z kurczaka (ugotowane, drobno pokrojone) - 250 g
* cebule (drobno posiekane) - 2 sztuki
* czosnek - 3-4 ząbki
* papryka czerwona (świeża) - 1 sztuka
* papryczka chilli - 1 sztuka
* jajka (ugotowane na twardo) - 2 sztuki
* oliwki - 150 g
* rodzynki - 50 g
* tabasco - 2 - 3 łyżeczki
* oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
* żółtko (do smarowania) 1 sztuka
* przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kmin

Wykonanie: 
Ciasto I etap:

 Przesiać mąkę przez sito do dużej misy, wymieszać  mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie  przygotować wgłębienie i wbić w nie jajko, dodać mleko, sól i wszystko wymieszać.

Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki wymieszanej z powyższymi składnikami. Dokładnie ugnieść, i na koniec uformować z ciasta kulę.






Ciasto uformowane w kulę, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.








Farsz:


Drobno pokrojone mięso, cebulę, paprykę, papryczkę chilli i czosnek podsmażamy na oliwie.







 Odstawiamy do wystudzenia







 Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane jajka, oliwki i rodzynki. Farsz należy dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami.
Ciasto II etap:
                                                             Wyjąć z lodówki ciasto, przygotować stolnicę posypując mąką.
                                                                 Rozwałkować  ciasto na bardzo cienki placek.



  
       Przy pomocy na przykład kubka, lub miseczki wykrawamy krążki o średnicy około 10-12 centymetrów.







    Łyżką nakładamy farsz na krążek ciasta, składamy i zaciskamy wedle uznania, ja mam trzy sprawdzone sposoby, i chyba każdy jest równie dobry. 






 1 sposób, zaciskamy ciasto zębami widelca.








2 sposób, stosujemy do zaciśnięcia ciasta rękojeść widelca.








 3 sposób, możemy zacisnąć pierożek tradycyjnie przygniatają ciasto dłońmi. Sposób przygotowania pozostawiam do wyboru.







Na koniec nakłuwamy pierożek w dwóch miejscach.
Tak przygotowane pierożki układamy na natłuszczonej blasze, i smarujemy je roztrzepanym żółtkiem.







           Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) przez 25 -30 minut, do uzyskania złotego koloru.








Gotowe.





      Możemy również przygotować pierogi, smażąc je na głębokim tłuszczu, są    równie smaczne. 

Gotowe.

Jeszcze sos, ale to już jutro zamieszczę.
Pozdrawiam.









2 komentarze:

  1. też staram się dodawać chilli gdzie popadnie, a te pierożki wyglądają zachęcająco ;) jeszcze nigdy pierogów nie piekłam, ale czuję, że wykorzystam ten przepis jak już się na to zdecyduje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To miłe, że kolejna osoba należy do nieformalnego klubu gorących zwolenników chilli. Podobnie jak Ty, staram się, jeżeli to możliwe dodawać papryczki chilli do wielu potraw. Co do pierogów dziękuję za miły wpis i zachęcam do ich zrobienia, Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń