sobota, 23 marca 2013

królik w sosie śmetanowo-cytrynowym


           Królik duszony w sosie śmietanowo-cytrynowym. Mięso królika, podobnie jak kurczaka, można przyrządzać na bardzo wiele sposobów, ale osobiście w wypadku królika,  staram się nigdy nie przesadzić z pomysłami na szukanie oryginalnych przepisów. Uważam, że królik przez swój delikatny smak, nie wymaga specjalnych zabiegów, mało tego, tak na prawdę wystarczy przyprawić go solą i pieprzem, opiec na maśle i mamy bardzo smaczną potrawę. Dlatego, mój królik również jest zrobiony bardzo prosto, i może mało wyszukanie, ale przez to nie mniej smacznie. Polecam.


      Składniki:
* królik (1,2 - 1,5 kg)
* śmietana (400 g)
* cebula (1 sztuka)
* czosnek (5-6 ząbków)
* cytryna (1-2 sztuki)
* chilli (mała papryczka)
* ocet balsamiczny (1 łyżka)
* pieprz
* sól
* masło (150 g)
* oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
* koperek (świeży)
 
     Wykonanie:
     Na rozgrzane masło (dodajemy oliwę z oliwek, aby masło się nie przypaliło) wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę (bardzo drobna kostka), chwilę smażymy, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie wkładamy na patelnię umytego, po porcjowanego królika, i opiekamy do zarumienienia.


         Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i świeżo startym pieprzem. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy startą na tarce skórkę wcześniej sparzonej cytryny, (skórka z całej cytryny, choć jeżeli lubimy ostry smak cytryny możemy dodać nieco więcej), wlewamy ocet balsamiczny, wrzucamy mały kawałeczek chilli, i dolewamy kilka łyżek wody. Ponownie stawiamy patelnię na ogniu (2-3 minuty). Do miski ze śmietaną, przelewamy sos z patelni, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojony drobno koperek. Sos gotowy. Zalewamy królika w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Pieczemy 1,2 - 1,5 godziny. 





  









Podajemy z ryżem (klasycznie z wody 1:2) i na przykład z brokułami.



    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz