piątek, 1 marca 2013

tuńczyk z makaronem

      Dziś równie szybkie i skoro jest czosnek i ...chilli, także smaczne danie, które często przygotowuję, kiedy nie mam czasu zająć się obiadem wymagającym dłuższych działań. Zresztą w tygodniu, prowadzenie kuchni, to raczej szybka i sprawna operacja wynikająca z  obowiązku, -choć na pewno miłego - zrobienia obiadu dla mojej rodziny. Za to czasem w sobotę lub niedzielę można bardziej się wykazać, zwłaszcza popijając w trakcie przygotowań ulubionego burgunda.
    Tak więc, tuńczyk z makaronem, czy żeby lepiej brzmiało spagetti z kawałkami tuńczyk w sosie jogurtowo-kaparowym. Lubię, to danie, szybko się przygotowuje i dzieciaki je bardzo lubią. Dlatego w spiżarni zawsze mam w rezerwie puszki tuńczyka.


   
Składniki:
* makaron typu spagetti (500 g)
* kawałki tuńczyka (dwie małe puszki, 2 x 185 g,)
* jogurt naturalny (duże opakowanie 400g, musi być gęsty)
* cebula
* czosnek
* chilli
* kapary
* oliwki (teraz wykorzystałem faszerowane anchois, fajny smak)
* natka pietruszki
* cytryna (połowa)
* ocet balsamiczny (pół łyżeczki)
* pieprz
* sól
* oliwa z oliwek

Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy odrobinę chilli. Wrzucamy kapary, oliwki, chwilę całość mieszamy na małym ogniu łyżką, dodając kawałki tuńczyka łącznie z zalewą z puszki i ocet balsamiczny. Aby uniknąć, ewentualnego rozwarstwienia się jogurtu, musimy go przed dodaniem do potrawy wymieszać w osobnej miseczce z dolanym ciepłym sosem jaki wytworzył się wcześniej w rondlu. Całość ponownie wlewamy do rondla i chwilę dusimy na bardzo małym ogniu. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, pieprz sól i sos gotowy.
Makron, tradycyjnie al dente, aby zaraz po ugotowaniu, bez płukania przełożyć do rondla z sosem i kilkanaście razy wstrząsnąć, żeby makaron związał się z sosem. Podawać od razu, posypany natką pietruszki i skropiony cytryną.

 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz