środa, 6 marca 2013

kurczak pieczony, duszony w sosie koperkowo-śmietanowym

            Dziś proponuję, przygotowanie kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym. Robię, tę potrawę,  wtedy, kiedy wcześniej pieczemy kurczaki, i zostaje nam trochę na drugi dzień. Jak wiemy, ponowne podgrzanie w piekarniku, powoduje, że kurczak traci swoją soczystość, staje się po prostu "suchy". Dlatego bardzo dobrym pomysłem jest, duszenie w sosach, my przygotowujemy najczęściej właśnie w sosie śmietanowo-koperkowym.
Składniki:
         * kurczak pieczony (kawałki kurczaka, np. piersi, np. z postu: "kurczak pieczony"
         * śmietana (250 ml)
         * por (połowa nie dużej sztuki)
         * koperek (pęczek)
         * czosnek  (3-4 ząbki)
         * pieprz
         * sól
         * olej (najlepszy jest tłuszcz, który mamy z pieczenia kurczaka w piekarniku)
         * chilli (aby sos, ze względu na śmietanę, nie był zbyt łagodny w smaku, warto zaakcentować go     odrobiną chilli)
         * woda (1/3 szklanki)
         * sos sojowy (1 łyżka)
Wykonanie:
          W rondlu, na tłuszczu uzyskanym z pieczenia kurczaka w piekarniku, dusimy drobno pokrojony w talarki por, czosnek i chilli. Wkładamy kawałki pieczonego kurczaka, i podlewamy wodą. Dusimy ok, 10 minut. Zlewamy z rondla część sosu do miseczki i dodajemy śmietanę (dzięki czemu unikniemy "zważenia" się śmietany), mieszamy dokładnie i ponownie wlewamy do rondla, wrzucamy pokrojony drobno koperek,  dodajemy sos sojowy.  Sól i pieprz według uznania, ponieważ pamiętajmy, że wykorzystany tłuszcz z pieczenia kurczaka, i sam kurczak są już aromatyczne. Dusimy pod kryciem, na małym ogniu, ok. 20 minut. Danie gotowe. Kurczaka, podajemy z ryżem i zieloną fasolką.


        Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz